Home » Artikelen » Homeopathie is allang bewezen

Homeopathie is allang bewezen

Er bestaat al degelijk bewijs voor homeopathie.

Ook al stellen veel mensen dat alleen conventionele, regulier geneeskunde 'evidence based' is, en homeopathie slechts 'kwakzalverij', in de wetenschap is men allang bekend met bewijs voor de werking van homeopathie en andere complementaire, alternatieve geneeswijzen. Er is bijzonder veel casuïstiek over de werking van middelen. Er zijn fundamentele bewijzen voor die werking. Er zijn zelfs bewijzen dat homeopathie beter werkt dan placebo.

Ook tot de reguliere (conventionele) gezondheidszorg beginnen de fundamenten van homeopathie door te dringen. Er gaan al stemmen op om rekening te houden met placebowerking (dus niet alleen 'evidence based'). Ook wordt er onderzoek gedaan naar iets wat 'hormesis' wordt genoemd ('het gelijke wordt met het gelijkende genezen'). En nog zo'n basisregel van de homeopathie: steeds meer behandelingen worden op het individu afgestemd. Dat de doseringen van reguliere middelen eigenlijk te groot zijn en per persoon zouden moeten aangepast hoor je hier en daar ook al. Veranderingen in het testen van middelen: niet alles wordt alleen nog maar getest op blanke mannen tussen 20 en 64 jaar. Dat zijn dingen die in de homeopathie heel gewoon zijn en zelfs behoren tot de wetenschappelijke benadering die homeopaten al meer dan twee eeuwen verkondigen. Hoe dat dan weer te rijmen valt met de 'one size fits all' benadering die het verdienmodel van de farmaceutische industrie domineert is nog niet helemaal duidelijk.

In elk geval: een aantal negatieve uitspraken over homeopathie is weersproken met een wetenschappelijke onderbouwing. Dat is gepubliceerd op de website van het Homeopathy Research Institute. Ik wil ze u niet onthouden en heb ze in het Nederlands omgezet. Klik op een stelling en lees waarom die niet klopt.