Home » Artikelen » "Homeopathie is weggegooid geld"

"Homeopathie is weggegooid geld"

"Homeopathie is weggegooid geld"

Uitgaven voor homeopathie vallen in het niet vergeleken bij de uitgaven voor de reguliere gezondheidszorg. Dat geldt voor alle landen waar homeopathie wordt beoefend. Het Homeopathic Research Institute, waar deze informatie vandaan komt, geeft cijfers voor Engeland:

  • Het totale geneesmiddelenbudget bedraagt 11 miljard pond per jaar, waarvan 152.000 pond voor homeopathische recepten. Dat is 0,0013%. Het aantal voorschrijvingen van homeopathische middelen is 40.000 per jaar.
  • Het totale budget van de NHS is 100 miljard pond, waarvan 0,004% (4 miljoen pond) voor homeopathie bestemd is.

In Nederland is onderzoek gedaan (Kooreman & Baars) naar de kosten van homeopathische behandelingen vergeleken met reguliere behandelingen; daaruit bleek, dat de artsen die ook homeopathische behandelingen toepasten zo'n 15% goedkoper uit waren.

Homeopathie zou zonde van het geld zijn omdat het niet wetenschappelijk bewezen is, in tegenstelling tot conventionele medicijnen die 'wel uitgetest en beproefd zijn' Zie daarover meer op deze pagina: . Dat is niet juist. Een van de ook in Nederland veel voorkomende antidepressiva, Prozac, blijkt niet beter te werken dan een placebo (bij milde tot gemiddelde depressie); er waren in Nederland in 2014 wel ruim een miljoen mensen die antidepressiva slikten en dat aantal was stijgende*. Hoeveel weggegooid geld is dat voor een niet werkend conventioneel medicijn?

 

Bewijs voor werkzaamheid van homeopathische behandelingen blijkt overigens uit een aantal in Engeland en Frankrijk uitgevoerde studies. Ze worden uit de doeken gedaan in het oorspronkelijke artikel (waar bovenstaande een ingekorte vertaling van is) op de HRI-site: https://www.hri-research.org/resources/homeopathy-faqs/homeopathy-is-a-waste-of-tax-payers-money/

 

*Het artikel over het gebruik van antidepressiva en andere psychofarmaca in Nederland is te vinden op http://www.ncrm.nl/wp-content/uploads/2016/03/Infobrief-psychiatrie-farma-medicatie-elektro-misstanden-feb-2016-NCRM.pdf