Home » Blog

CBG campagne tegen kruidengebruik

St. Janskruid, homeopathisch Hypericum

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft een waarschuwing uit doen gaan voor het gelijktijdig gebruiken van bepaalde kruidenproducten  (en -preparaten) en geneesmiddelen. Begin deze week namen de grote kranten het bericht over de start van een campagne direct over. Zonder in details te treden

Wat is er aan de hand? 

Griep

griep: beterschap!

Meer dan 150 op de 100.000 mensen in Nederland meldden zich de afgelopen weken bij de huisarts met griep. Dat heet dan officieel een epidemie. De griep heerst alweer een week of 6, 7. De griep van dit jaar heeft hoesten, een zeer slap gevoel en pijn in botten en gewrichten als symptomen en is daarmee behoorlijk ontregelend. Griep moet niet verward worden met verkoudheid: ook een virus, maar minder belastend, al is de bijkomende hoest erg vervelend.

Kennis over kruiden verdwijnt

Zilverschoon, geneeskrachtig kruid

Kruid of onkruid?

Wie zich dat nu nog afvraagt heeft er in elk geval belangstelling voor. De meeste mensen spuiten tegenwoordig hun tuin 'schoon' met Roundup, verkrijgbaar bij de tuinhandel om de hoek.

Niet toevallig is de kennis over kruiden in een rap tempo aan het verdwijnen. Leren we dat niet meer? Hebben we er geen belangstelling meer voor? Of zijn we zo bang gemaakt voor alles wat de natuur rechtstreeks biedt, dat we dat onderwerp het liefst vermijden?

Trots op homeopathie!

HRI congres Malta 2017

Trots op homeopathie!

Gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben me trots gemaakt op het vak dat ik de afgelopen jaren heb geleerd en nu mag toepassen. Geweldige homeopaten heb ik ontmoet en ik heb een dier zien opknappen van homeopathie. Ik zal er iets van vertellen.

Geloven of weten?

HRI (Homeopathic Research Institute) organiseert eens in de twee jaar een congres waarin de stand van zaken van onderzoek naar de werking van homeopathie centraal staat.

Cholesterol ongeloofwaardig na mislukt onderzoek

Cholesterol

Goed Cholesterol verhogen ter voorkoming van een hartinfarct

Jarenlang heeft de geneeskunde beweerd dat we ons ‘goede’ HDL-cholesterol moeten verhogen en het ‘slechte’ LDL verlagen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Een theorie die zorgde voor de ontwikkeling van statines. Maar de theorie heeft een flinke deuk opgelopen nadat een nieuw medicijn heel goed in beide doelstellingen slaagde, maar desondanks niet wist te voorkomen dat mensen een hartinfarct of beroerte kregen.

Week van de Homeopathie

Week vd Homeopathie 2017

Homeopathie voor Ouderen

In de week van 10 -16 april wordt de jaarlijkse, internationale Wereld Homeopathie Week gevierd. Elk jaar een ander thema, dit jaar is dat “Homeopathie voor Ouderen”.
Op 11, 12 en 13 april, kunt u in de praktijk van Vis Vitae (Van ’t Hoffstraat 36)  terecht voor een gratis mini-consult. U kunt een klacht meebrengen ;-)  en tegelijk kennis maken met homeopathie en met de praktijk. Voor iedereen die zijn naam en adres achterlaat is er een toepasselijke attentie.

Homeopaat met kanker

Twee weken geleden overleed een collega van mij, met wie ik vijf jaar lang veel lief en leed gedeeld heb op de opleiding aan de School voor Homeopathie. Ze was meer dan een collega, ze was een goede vriendin geworden in al die jaren. We werkten samen, oefenden op elkaar, deelden verhalen over werk en privé. We studeerden in hetzelfde jaar (2014) af, en zagen elkaar ook weer bij de Medische Basisopleiding die we voor de tweede keer moesten doen, omdat die inmiddels aangepast en verplicht was geworden.

Big Data helpt gezondheid

Big data

Het heeft niet direct met homeopathie te maken, maar een toepassing die elders al veel voordelen heeft gebracht, wordt nu ook toegepast op het onderzoek naar gevaarlijke combinaties van medicijnen.

De vroegere Automatiseringsgids, nu AGConnect geheten, stelt dat het doorspitten van enorme hoeveelheden gegevens ('Big Data') een aanwinst voor dergelijk onderzoek is. Dat naar aanleiding van een publicatie over dit onderzoek, dat is uitgevoerd aan de Columbia University Medical Center.

Pagina's