Home » Blog » Griep

Griep

griep: beterschap!

Meer dan 150 op de 100.000 mensen in Nederland meldden zich de afgelopen weken bij de huisarts met griep. Dat heet dan officieel een epidemie. De griep heerst alweer een week of 6, 7. De griep van dit jaar heeft hoesten, een zeer slap gevoel en pijn in botten en gewrichten als symptomen en is daarmee behoorlijk ontregelend. Griep moet niet verward worden met verkoudheid: ook een virus, maar minder belastend, al is de bijkomende hoest erg vervelend.

Wat helpt?

Als je niet een week in bed kunt blijven en daarna nog wekenlang met de naweeën rond wilt lopen kun je een paar dingen doen.

  • Een hete groc maken (citroen in heet water, met peper en wat zout en naar believen wat cognac), die op de rand van het bed opdrinken en dan warm onder de wol. Het smaakt vreselijk maar je gaat er wel van zweten.
  • Gewoon in bed blijven en de koorts zijn werk laten doen. Dat kan wel een paar dagen duren.
  • Als geneesmiddelen hebben huismiddeltjes en homeopathische middelen de voorkeur. Kamille (thee) en hondsdraf helpen tegen hoesten. Bepaalde homeopathische middelen werken tegen deze vorm van griep, helaas mag ik ze hier niet noemen, maar bij de homeopathielijn (0900 400 20 50, alleen 's avonds) kunnen ze u helpen. U mag ook mij bellen. 

Fabeltjes ontzenuwd

Over griep gaan een aantal fabeltjes rond. Ik neem de belangrijkste even door.

  • Griep is dodelijk. Dat is niet zo. Omdat het virus de afweer stevig aanspreekt kan het wel de spreekwoordelijke druppel zijn bij al zeer verzwakte mensen, vooral als ze ook medicatie gebruiken die de afweer ‘platlegt’.
  • Antibiotica helpt. Dat is niet zo. Antibiotica helpt niet tegen virusinfecties zoals griep en verkoudheid, alleen tegen bacteriële infecties. Een goede afweer is de enige manier om griep het hoofd te bieden. Zelfs het ministerie van Volksgezondheid meldt dat op zijn website. Zie https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/01/21/campagne-van-start-antibiotica-zijn-geen-antigriep.
  • Nederlandse artsen zeggen dat ze erg terughoudend zijn in het voorschrijven van antibiotica. Toch zie ik regelmatig mensen die een kuurtje tegen de griep hebben gekregen. Waarom? Misschien, als je afweer is verzwakt, ben je vatbaarder voor bacteriële infecties? Heel 'terughoudend' vind ik dat niet.
  • De griepprik: daar word je niet ziek van, maar veel helpen doet het ook niet (meer). De laatste jaren is de vaccinatie maar voor een percent of 20 effectief (bij ouderen het minst), en hij is ook nog alleen gebaseerd op een inschatting van de soorten virussen die rondwaren. De griepvirussen zijn in staat zich snel aan te passen. Het mechanisme om een jaar van te voren te ‘zien’ welke virussen waar de kop op zullen steken faalt al een aantal jaren. Of de griepprik ooit beter heeft gepresteerd is een open vraag.

Uitzieken, koorts, het is allemaal zo slecht niet, als je tenminste geen andere (chronische of afweer verzwakkende) ziekten hebt. Want in tegenstelling tot de griepprik beschermt een eenmaal doorgemaakte griep wél tegen verschillende andere soorten griep. Dan ben je er weer voor een paar jaar van af…