Home » Blog » Wereld Antibiotica Week (13-19 november)

Wereld Antibiotica Week (13-19 november)

Geen antibiotica bij griep en verkoudheid!

Van 13 tot 19 november ‘World Antibiotic Awareness week’

De verschillende verenigingen voor homeopathie (Vereniging Homeopathie en de beroepsverenigingen voor homeopaten en dierhomeopaten in Nederland, de NVKH en de BKHD) schenken deze week aandacht aan deze Wereld Antibiotica Week, uitgeroepen door de World Health Organization.

Wereldwijd wordt aandacht besteed aan het gevaar van antibioticaresistentie. Bacteriën die ziekteverwekkend zijn, worden vaak bestreden met antibiotica. Wanneer je veel antibiotica hebt gebruikt, kunnen bacteriën in je lichaam resistent worden. Maar je kunt ook in aanraking komen met resistentie bacteriën. Voor ziekenhuizen is de resistente MRSA-bacterie bijvoorbeeld een flink probleem.

Wanneer de bacteriën in je lichaam resistent zijn tegen antibiotica dan zijn infecties moeilijk te behandelen. Maar die 'superbacteriën' zijn niet het enige.

Wetenschappelijk journalist Hilde Maris van www.placebonocebo.be voegt daar aan toe: "Door de angst voor superbacteriën – of zelfs voor gewone bacteriën – komen steeds meer antibacteriële of bacteriedodende huishoudproducten op de markt. Antibacteriële stoffen worden nu toegevoegd aan onder andere schoonmaakmiddelen, afwasmiddel, wasmiddel, handzeep, douchegel en tandenborstels. Zelfs matrassen, lakens, kussens en handdoeken worden bewerkt met bacteriedodende middelen.

Het aantal schoonmaak- en verzorgingsproducten met antibacteriële of bacteriedodende bestanddelen is gestegen van een paar dozijn in het midden van de jaren 1990 tot meer dan 700 in 2001 (Levy SB, 2001).

Antibacteriële producten dragen niet alleen bij aan antibioticaresistentie, ze verstoren ook het bacteriële evenwicht van de ruimtes of de oppervlakken die ermee schoongemaakt worden en de lichaamsflora van de mensen die in die ruimtes leven, vooral als ze ook antibacteriële verzorgingsproducten gebruiken. 

De verstoring van de lichaamsflora verstoort ook de werking van het immuunsysteem, zodat men vatbaarder wordt voor allergie (astma, eczeem, hooikoorts, …). Voor de normale ontwikkeling van het immuunsysteem moet men blootgesteld worden aan verschillende antigenen of micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels, parasieten, …). Een antigenrijke (‘vuile’) omgeving traint het immuunsysteem (Folkerts G, 2000; Gensollen T, 2016). "

Hilde Maris, 2017

nbsp;

1. Folkerts G, Walzl G, Openshaw PJ. Do common childhood infections 'teach' the immune system not to be allergic? Immunol Today. 2000 Mar;21(3):118-20.

2. Gensollen T, Iyer SS, Kasper DL, et al. How colonization by microbiota in early life shapes the immune system. Science. 2016 Apr 29;352(6285):539-44.

3. Levy SB. Antibacterial household products: cause for concern. Emerg Infect Dis. 2001;7(3 Suppl):512-5.

 

In 2014 hield Daphne Deckers een indrukwekkende speech over antibioticaresistentie. Het is een steeds belangrijker issue en haar video is de moeite waard om nogmaals te bekijken en te delen op Social Media.

https://nos.nl/video/666280-deckers-we-gaan-de-gevaarlijke-kant-op.html

Hoe goed we ook met antibiotica omgaan, we kunnen allemaal resistente bacteriën oplopen. Ze zijn niet alleen bij mensen te vinden maar ook bij dieren, in ons voedsel en in het milieu. In de veehouderij kunnen dieren door gebruik van antibiotica (vaak preventief voor alle dieren!) resistente bacteriën krijgen. Deze kunnen zich door direct contact verspreiden naar de mensen.

In Nederlands is het gebruik van antibiotica in de veeteelt de laatste jaren al met 60% afgenomen, dankzij boerderijen als de Dinkelhoeve. Ook zijn artsen in Nederland meer dan in het buitenland terughoudend met het voorschrijven van antibiotica; u weet nu waarom.

Antibioticaresistentie blijft echter wereldwijd nog steeds een groot probleem! De WHO schenkt hier in november extra aandacht aan met als thema ‘zoek advies bij een gekwalificeerde gezondheidsprofessional voordat je antibiotica inneemt’. Er zijn immers veel situaties waarbij andere mogelijkheden voorhanden zijn. Indien nodig, dan kunt u vanzelfsprekend contact met mij opnemen.

 

who.int/campaigns/world-antibiotic-awareness-week

https://nos.nl/video/666280-deckers-we-gaan-de-gevaarlijke-kant-op.html

rivm.nl/Onderwerpen/A/Antibioticaresistentie